GEEN Oliebollen

Dit jaar mag je op oudjaarsdag zelf gaan knellen om oliebollen te maken. Scouting Hilvarenbeek heeft dit jaar niet 1 oliebol gemaakt. Zo was er afgelopen jaar geen Carnavalsoptocht in Hilvarenbeek, en dus ook geen oliebollen van de Scouting. Pas met de kerst van 2021 zullen er hopelijk weer oliebollen worden verkocht.

Lees hier ook hoe je zelf oliebollen kunt maken!

Om Scouting oliebollen te maken heb je het volgende nodig. Voor het deeg: 550 kg bloem, 25 kg gist, 25 kg melkpoeder, suiker, zout en wat andere (geheime) ingrediënten. Verder is een deegmachine nodig (liefst meerdere), een aantal bakpannen, een bulk kannen olie, een zwik oliebolscheppen, een dozijn kuipen en een vetklep (oftewel de oliebollenwagen van Scouting).

Ook zijn er een heleboel vrijwilligers nodig om de oliebollen te maken. Om zoveel oliebollen te maken voor Hilvarenbeek en omstreken zijn veel handjes nodig. De bollen moeten in het vet worden gedaan, op tijd draaien, uitscheppen, in zakken stoppen en verkocht worden.

Thuis aan de slag

Thuis kun je ook aan de gang om oliebollen te maken. Wat heb je nodig aan ingrediënten: 500 ml melk, 500 gr bloem, 2 - 4 el witte basterdsuiker, 7 gr droge gist, 1 ei, een snufje zout en een fles zonnebloemolie.

Warm de melk een beetje op en doe hier de gist en suiker doorheen. Doe de bloem, zout en ei in een kom en meng deze. Doe er langzaam de lauwe melk doorheen en meng deze tot een glad beslag. Dek de kom af met huishoudfolie en laat deze een uur op een warme plek rijzen. Wanneer de hoeveelheid is verdubbeld weet je dat het deeg klaar is voor bakken, let dus ook op dat de kom niet te klein is.

Wil je krenten in je bollen, dat kan deze keer. Laat 150 gr krenten 15 minuten in het water wellen. Meng deze vervolgens door het deeg.

Verhit nu een pan met zonnebloemolie tot 180 graden. Let op zonder thermostaat is het lastig in te schatten hoe warm de olie is. Als de olie te warm wordt, boven de 200 graden wordt het gevaarlijk! Omdat het vet dan verbrand en dit ongezonde dampen geeft en de vlam kan in de pan slaan.

Met een stukje brood kun je testen of de temperatuur goed is. Het stukje brood kleurt goudbruin. Bij 160 graden duurt het 30 seconden, bij 180 graden 15 sec., bij 190 graden duurt dit 10 sec.

Of gebruik een frituurpan met zonnebloemolie, nog makkelijker.
Zorg ook altijd dat het bakken, gewone pan of frituurpan, uit de buurt van kinderen gebeurt.

Als de olie 180 graden is dan kun je met 2 lepels, of een ijslepel, de bollen in het vet doen. Doe er niet teveel tegelijk in een pan. De bollen moeten vrij kunnen draaien. Draai zelf ook regelmatig de bollen tot deze volledig goudbruin zijn. Om te controleren dat de bollen goed gaar zijn kun je met een vork er in prikken, als bij het eruit halen geen deeg aan de vork plakt dan zijn de bollen gaar.

Haal de bollen uit de olie en leg deze op een bord of schaal. Wil je ze later eten, dan kun je de bollen in de oven opwarmen, 5 minuten bij 150 graden. Smakelijk eten!